Background Image

Hva produserer FIVEN?

Fiven – et selskap med lange tradisjoner


Fiven, tidligere kjent som Saint-Gobain Ceramic Materials AS, har en historie som strekker seg mer enn 100 år tilbake. Selskapet er ledende som en global aktør innen produksjon av silisiumkarbid (SiC) under varemerket SIKA.

SIKA er et materiale som har en rekke unike egenskaper som gjør det egnet som råstoff til et stort produktspekter, helt fra industrielle kutteskiver til medisinske laserinstrumenter. Fiven fremstiller produktene på sine fabrikker i Norge, Belgia, Brasil og Venezuela under varemerket SIKA.

I Norge er selskapets fabrikker lokalisert på Eydehavn og i Lillesand. Fivens produkter selges til en rekke industrier, hovedsakelig lokalisert i Asia, Europa, Nord-Amerika og Sør-Amerika. Konsernet hadde en omsetning i 2018 på 1400 MNOK. Fabrikken på Eydehavn har produsert silisiumkarbid uavbrutt siden fabrikken ble etablert av Sam Eyde i 1912, mens fabrikken i Lillesand ble åpnet av kong Olav V i 1965. Takket være kompetansen til de ansatte, har konsernet en kultur for å forbedre egne prosesser og evnen til å omstille seg i takt med et marked i stadig endring.

Production

Markeder og bruksområder

SIKA leveres i flere kvaliteter basert på kjemisk renhet, form og kornstørrelser, og benyttes som råstoff i en rekke industrier. SIKA leveres i kornstørrelser fra 0,65 mikrometer til 10 millimeter. På grunn av sin hardhet og sine kjemiske komponenter (silisium og karbon) har pulveret tradisjonelt sett blitt brukt som slipemiddel og som tilsetningsstoff for å bedre egenskaper til metaller, og gi lang levetid til motorer og slitedeler i industrielle prosesser.

SIKA tåler høye temperatursvingninger, korroderer ikke i kontakt med luft eller vann, og reagerer ikke på andre kjemiske forbindelser. Disse egenskapene gjør produktene til et særlig godt råstoff til komponenter i satellitter til klimaovervåking, filtre til rensing av eksos fra dieselbiler og til produksjon av energi – som for eksempel Litium-ion batterier til el-biler.

På grunn av produktets ballistiske egenskaper, er SIKA en viktig komponent til beskyttelse av mennesker i form av skuddsikre vester. Det benyttes videre i hjelmer og til pansring av kjøretøy.

SIKA
Bilindustrien
Bilindustrien

Silisiumkarbid brukes i bilindustrien. Batteriene i el- og hybridbiler er ofte produsert med eller ved hjelp av silisiumkarbid. Dieselmotorer produserer små sotpartikler når de kjører som kalles svevestøv. Heldigvis kan disse partiklene fanges opp av et filter laget av silisiumkarbid. Silisiumkarbid er meget slitesterkt, og brukes derfor i tetningsringer i kjølesystemet på biler.

Energi styring
Energistyring

Silisiumkarbid-elektronikken, som tåler høyere temperaturer enn tilsvarende elektronikk, trenger mindre kjøling og gir mindre effekttap. Dette gjør at kjølesystemet kan forenkles, elektronikken tar mindre plass og veier mindre. Alt dette gir for eksempel lengre rekkevidde for elektriske biler.

Romfart
Romfart

Styrken, den lave vekten og at det endrer seg lite med de store temperaturforskjellene i verdensrommet gjør silisiumkarbid også ideell for romteknologi. Satellitter og teleskoper som Gaia-, Herschel og Sentinel-2 er laget av høyren silisiumkarbid fra Lillesand.

image

Besøk vår hjemmeside for å lære mer om våre produkter.